fredag 26 november 2010

Dermoid

Det är en dermoid lillskruttan har på sitt öga.
I torsdags var det tredje gången vi var upp på ögon mottagningen, denna gång fick vi träffa en annan läkare som jag tyckte va mycke bättre än hon vi träffat tidigare.
Ingen har tidigare förklarat vad de är A egentligen har för prick, de enda vi fått höra är att de inte är farligt och att man helst inte opererar om de inte är så att den börjat växa och stör hennes syn.

Lillskruttan va så duktig och tittade på många olika bilder, svarade på frågor, tittade i tre olika maskiner och fotograferade ögat.
den har inte vuxit senaste året och hon har bra syn.
För ett år sen var hon lite översynt, precis som de flesta andra små barn. De beror på att musklerna inte utvecklats klart ännu, men nu var det mindre än sist vilket skulle innebära att de är på väg att växa bort precis som de ska.

En risk med denna dermoid är att det trycker lite på ögat och man kan därför få brytningsfel, men det fanns inga tecken på de just nu.
Hon hade aldrig hört att man opererat bort en dermoid, inte heller att de utvecklats till något tumör eller cancer.
Skulle de nu va så att de började växa mer än att växa för att ögar blir större, eller att de stör hennes syn eller på annat sätt blir problem blir man skickad söderut där dom är experter på ögon och dess operationer.
Men nu hoppas vi förståss att de aldrig ska behöva hända.

Innan vi åkte dit var jag lite orolig över att hon hade dålig syn eftersom jag tycker hon gått in i dörrkarmar m.m. men läkaren förklarade att barn i allmänhet inte har vidseendet som vi har utan först när barnen är över åtta år börjar deras syn likna vi vuxnas.

Dvs. hon ser precis så som hon ska för sin ålder.
Härligt iaf att få en läkare som kunde förklara och vara riktigt tydlig så vi äntligen fick förstå vad de egentligen är för prick!

Inga kommentarer: